شناخت نقاط سقف و کف قیمتی در همه بازارهای مالی از اهمیت بالایی برخوردار است. به طوری که حتی تریدرهای مبتدی هم برای شروع معاملات به این نقاط توجه میکنند تا بتوانند نقاط ورود و خروج مناسب را پیدا کنند. عدم توجه به سقف و کف قیمتها میتواند عواقب ضررآفرینی را برای تریدرها به همراه داشته باشد.
در ادامه این مطلب از ارز هشت، آموزش میدهیم که چگونه میتوانید اوج قیمتی را در نمودار یک ارز دیجیتال پیدا کنید. آن گاه میتوانید به جای ضرر از همه موقعیتهای بازار استفاده کنید و به جای زیان دیدن از نوسانات بازار سود کسب کنید. با ما همراه باشید تا بگوییم چگونه میتوانید به کمک نقاط All Time High بهترین موقعیتها را داشته باشید.
سقف قیمت چیست و چرا در بازار ارز دیجیتال اهمیت دارد؟
یکی از شاخصههای اصلی بازارهای مالی نوسانات آنها است. همیشه قیمت یک ارز دیجیتال مانند بیت کوین درگیر صعود و سقوط قیمت است. یک ارز میتواند به دلایل مختلف دورانی در روند صعودی باشد، اما این را به خاطر داشته باشید که هیچ روندی همیشگی نیست. بنابراین یک صعود میتواند به دنبالش کاهش قیمتهای قابل توجهی را به همراه داشته باشد. بالعکس این ماجرا هم وجود دارد!
اوج قیمت که از واژه All Time High گرفته شده است، به اختصار با عنوان ATH شناخته میشود و به معامله گران هشدار میدهد، زمانی که قیمت به این ناحیه رسید، بهتر است شتابزده عمل نکنند و همه جوانب را بررسی کنند. حتی در صورت لزوم با رسیدن قیمت به این ناحیه بهتر است تا از معامله خارج شد.
زمانی که اوج قیمت در نمودار یک ارز را مشاهده میکنیم به راحتی در میابیم که این دارایی پتانسیل رشد و رسیدن به این ناحیه را دارد. بنابراین میتوان از این نقاط به عنوان یک سیگنال در ارز دیجیتال استفاده کرد. زمانی که قیمت از نقطه اوج و سقف خود فاصله زیادی داشت میتوان نتیجه گرفت که زمان مناسبی برای ورود به معامله است. گاهی در نمودار یک ارز به طور قابل توجهی شاهد هستیم که قیمت ارز مد نظر پس از نزولهای پی در پی در نهایت و مجددا به نقطه اوج خود باز میگردد.
-
بررسی اهمیت و تأثیرات ATH بر بازارهای مالی
به طور کلی واژه سقف قیمت و کف قیمت در بازار ارزهای دیجیتال به دلیل وجود نوسانات، استفاده بیشتری دارد. تا به اینجای مطلب توضیح دادیم که اوج قیمت چه مفهومی دارد. اما حالا میخواهیم بررسی کنیم دلیل اهمیت آن چیست؟!
برای مثال: در سال ۲۰۱۷ تغییرات قیمتی بزرگی برای ارز دیجیتال بیت کوین اتفاق افتاد. در آن زمان قیمت بیت کوین به قیمت تاریخی خود یعنی ۲۰ هزار دلار رسید. اما قیمت در آن ناحیه نماند و پس از مدت کوتاهی بیت کوین نزول قیمت قابل توجهی را تجربه کرد.
همین مسئله نشان میدهد که چقدر کف قیمت و اوج قیمت اهمیت دارد و در اکثر اوقات پشت یک صعود ناگهانی اتفاقاتی وجود دارد. بنابراین معامله گران همیشه باید به این مسئله مهم توجه داشته باشند.
به طور کلی با توجه به ماهیت کلی مفهوم ATH در همه بازارهای مالی، اهمیت و اثرات آن را میتوان به صورت زیر ارزیابی کرد:
1-میل به سرمایه گذاری بیشتر در بین معامله گران:
هرچقدر که قیمت یک ارز دیجیتال به اوج خود نزدیکتر میشود خریداران به دلیل حاکم شدن طمع در بازار رغبت بیشتری برای خرید و سرمایهگذاری بیشتر پیدا میکنند. آنها بر این باوراند با وارد شدن به معامله میتوانند اوج قیمت را تغییر دهند و سبب ایجاد رکوردهای جدید در بازار شوند. بنابراین یکی از نشانههای اینکه قیمت در حال حاضر در نزدیکی و یا در نقطه ATH خود قرار دارد، عملکرد معامله گران است.
2-ترس از سرمایه گذاری:
اگر مشاهده کردید که ترس در بازار حاکم است، بدانید که قیمت از اوج خود فاصله گرفته و این مسئله سبب شده تا تریدرها با احتیاط بیشتر معامله کنند. چرا که در این شرایط افراد بر این باوراند که احتمال سقوط قیمت زیاد و ضررهای هنگفت وجود دارد. این اتفاق را در چند سال اخیر در بازار بورس تهران شاهد بودیم.
3-بررسی پتانسیل قیمتی بازار:
با مشاهده اوج قیمت یا ATH، میتوان نمودار تاریخچه قیمت دارایی را درک کرد و متوجه شد که در چه میزانی از ابتدای تاریخ تا به حال ارتفاعاتی را تجربه کرده است. این اطلاعات به ما امکان میدهد تا ارزیابی کنیم که آیا دارایی مورد نظر قادر به بازگشت به سطح قیمت اوج خود است یا خیر. در برخی موارد، در اثر تصمیمهای سرمایهگذاری اصولی، دارایی ممکن است پس از دورههای نزول مکرر، به نقطه اوج قیمت خود بازگردد. این وضعیت ممکن است امیدوارکننده باشد و افراد متوقع باشند که دارایی موردنظر به سرعت به وضعیت قبلی خود بازگردد. از طرف دیگر، ممکن است این امر رخ ندهد؛ زیرا دارایی ممکن است از نظر اساسی، ارزش بازگشت به سطح قیمت اوج خود را نداشته باشد.
4-شاخص فریبنده:
برخی از تریدرها از ATH بهعنوان “شاخص فریبنده” یا «Vanity Metric» یاد میکنند. در واقع، ATH فقط نشاندهنده پتانسیل نظری رشد یک دارایی در بازار است. بااینحال، هیچ تضمین و دلیل موجهی برای رسیدن ارزش دارایی به آن قیمت اوج وجود ندارد. گاهی اوقات، داراییها فقط به نقاط اوج خود میرسند به دلیل عملکرد هیجانی اکثریت تریدرها، اما این موضوع به ارزش ذاتی آنها برای رشد ربطی ندارد. این رفتار بیشتر در مورد افزایش قیمت ناهنجار شتکوینها در بازار ارزهای دیجیتال قابل مشاهده است. افزایش قیمت اخیر شتکوین «شیبا اینو» (SHIB) میتواند نمونۀ بارزی از شاخص فریبنده ATH باشد. البته، همچنان نمیتوان با قطعیت در مورد آن نظر داد.
سقف قیمت یا ATH را چطور میتوان پیدا کرد؟
همانطور که گفتیم نقطه اوج قیمت یا ATH (All-Time High)، بیشترین قیمتی است که یک دارایی تاکنون در یک بازه زمانی مشخص داشته است. برای پیدا کردن ATH یک دارایی، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید:
تحلیل نمودار دارایی:
با استفاده از نمودارهای قیمت، میتوانید به سادگی نقطه اوج را شناسایی کنید. در نمودارهای شمعی یا خطی، نقطهای که یک شمع یا خط به بالاترین قیمت میرسد، ATH است.
به کمک تریدینگ ویو:
سایت تریدینگ ویو یکی از جامعترین سایتها برای معامله گران است. شما به کمک این ابزار مالی به راحتی میتوانید نمودار قیمتی یک دارایی را در بازههای زمانی مختلف بررسی و اوج و کف قیمتی را پیدا کنید.
جستجوی آنلاین:
شما می توانید به راحتی و با جستجوی ارز مد نظر اوج قیمتی آن را پیدا کنید. برای این منظور بهتر است که قیمت های چند سایت را با یکدیگر مقایسه کنید تا از نتیجه حاصل اطمینان کافی پیدا نمایید.
به هر حال تفاوتی ندارد که از کدام روش استفاده میکنید، به هر حال لازم است به دقت به منابع و اطلاعات تاریخی توجه کنید تا اطمینان حاصل کنید که اطلاعات بهروز و دقیق هستند.
فاکتورهای رسیدن قیمت به اوج چیست؟
با وجود اینکه امکان دارد که اوج قیمت به صورت غیر منتظره اتفاق افتد، اما نشانههایی هم دارد. یعنی پیش از آن که قیمت یک ارز به اوج خود برسد اگر به این فاکتورها توجه کنید و در استراتژی معاملاتی خود تغییراتی اعمال کنید، قطعا به سود خواهید رسید. برخی از مهمترین این فاکتورها در بازار ارزهای دیجیتال عبارتاند از:
1-وجود هیجان در بازار کریپتوکارنسی:
این مسئله نیاز به دانش فنی زیادی ندارد. حتی اگر مبتدی باشید، با یک بررسی کوتاه متوجه خواهید شد که قیمت ارزها در حال افزایش است. افزایش قیمت که بب سرعت بالا اتفاق میافتد، صد در صد نشانهای از افزایش عادی نیست. در واقع، این افزایش قیمت به گونهای است که معاملهگر را به شک بیاندازد و او را وادار به بررسی منطقی و حقیقی بودن قیمت ها کند.
معاملهگر در این شرایط نیاز دارد تا ارزش واقعی دارایی مورد نظر خود را بررسی کند. از طریق تحلیلهایی که انجام میدهد، متوجه میشود که دارایی مورد نظر ارزش آنقدر زیادی ندارد که افزایش قیمت فعلی را توجیه کند.
بعضی از معاملهگران حرفهای با بهرهگیری از تکنیکهای خاص، میتوانند از این شرایط بهرهمند شوند و سود کسب کنند. اما به طور کلی، توصیه میشود که در چنین شرایطی کمی صبر کرده و اجازه داده شود که قیمت ارز به ارزش واقعی خود برسد و سپس وارد معامله شود.
2-افزایش کارمزدها به صورت ناگهانی و بی سابقه:
در زمانی که قیمت ها در ناحیه اوج و یا سقف خود قرار دارد، امکان دارد تا کارمزد هر ارز با افزایش مواجه شود. علی الخصوص زمانی که یک ارز مشخص توجه سرمایه گذاران زیادی را به خود جلب کند. این افزایش کارمزدها اغلب به دلیل افزایش حجم معاملات اتفاق می افتد.
با این حال، توجه داشته باشید داشته باشید که اگر افزایش کارمزد به صورت غیر معقول باشد، این مسئله میتواند نشان دهنده مشکلات ساختاری در یک ارز دیجیتال باشد.
هنگامی که کارمزدها به طور ناگهانی و بیسابقه افزایش پیدا میکنند، این ممکن است نشاندهنده کاهش مقیاسپذیری ارز باشد و نشانگری از مسائل در آینده باشد. برای مثال، در سال ۲۰۱۷، هنگامی که بیتکوین به اوج قیمت خود رسید، کارمزد آن نیز افزایش یافت. معاملهگران باید مبلغ ۵۰ دلار به عنوان کارمزد پرداخت میکردند که این امر به معنای کاهش ارزش معامله برای آنها بود. بنابراین، معاملهگران نیاز دارند به افزایش کارمزد نیز توجه کنند و از آن بهعنوان یک نکته مهم در تصمیمگیری خود استفاده کنند.
3-ارزش گذاری توسط مردم:
یکی از عوامل مهم که باید در مورد اوج قیمت اطلاع داشته باشید، مرتبط با ارزشگذاری مردم یا به عبارت دیگر، معاملهگران است. بسیاری از افراد برای یک ارز دیجیتال، یک قیمت خاص را در نظر میگیرند که به آن «قیمت روانی» میگویند. معاملهگران اعتقاد دارند که اگر ارز خاصی به قیمتی که از دیدگاه آنها مناسب است برسد، ممکن است به آنها سودآوری خوبی داشته باشد.
زمانی که معاملهگران مشاهده میکنند که ارز مورد نظرشان به قیمت تعیین شده توسط آنها رسیده است، بسیاری از آنها به معامله میپردازند. این نشان میدهد که رسیدن به قیمت روانی نباید به شدت ناگهانی باشد و این نقطه نشانگر وجود اوج قیمت در بازار است. به عبارت دیگر، پس از گذشت مدتی، احتمالاً شاهد کاهش قیمت ارز خواهیم بود.
معاملهگران نیاز به پیادهسازی استراتژیهای خاصی دارند تا زمانی که ارز مورد نظرشان به قیمت روانی میرسد، از این وضعیت به بهترین نحو بهرهمند شوند و به سود برسند.
4-اندیکاتور RSI برای شناسایی سقف قیمت:
اندیکاتور RSI نقش حیاتی در تشخیص اوج قیمت ایفا میکند. این اندیکاتور قادر است به خوبی قدرت بازار و ارزشی که ارزهای دیجیتال دارند را نمایان سازد. RSI میتواند روند صعودی، هیجانات موجود در بازار مالی مرتبط، و همچنین معاملات خرید و فروشی که به طور افراطی انجام میشوند را به خوبی تشخیص دهد.
شناسایی احتمال سقوط قیمت و بررسی پناسیل بازار
سقف قیمت شاید یک مفهوم ساده بنظر آید، اما کاربردهای زیادی در بازارهای مالی و برای همه سرمایه گذاران دارد. بالاترین قیمت ثبت شده میتواند نشان دهنده موارد زیادی باشد. برای مثال میتواند به عنوان یک سیگنال هشدار دهنده عمل کند و به ما بگویید ورود به معامله از این نقطه ریسک زیادی به همراه دارد. هر زمان که مشاهده کردید یک ارز دیجیتال فاصله زیادی با نقطه اوج قیمتی خود دارد، بدانید که آن ارز میتواند پتانسیل مناسبی برای رشد داشته باشد و گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری است.
ابزارهای محبوب برای شناسایی سقف قیمت ارز دیجیتال
در این بخش از مطلب میخواهیم چهار مورد از ابزارهای محبوب بازار که در شناسایی سقف قیمت اهمیت دارند را معرفی میکنیم.
1-شاخص قدرت نسبی
شاخص قدرت نسبی (RSI) یکی از سادهترین و پرکاربردترین شاخصها برای تعیین سقف و کف قیمت است. برای کار با این اندیکاتور، کاربر نیاز به بررسی قیمتهای بسته شدن یک دارایی خاص در یک دوره معاملاتی مشخص دارد.
این اندیکاتور با استفاده از سه عنصر ساده محاسبه میشود: قدرت نسبی (RS)، میانگین سود و میانگین ضرر. در فرمول محاسبه شاخص قدرت نسبی، میانگین سود و میانگین ضرر در 14 روز گذشته مورد بررسی قرار میگیرند. RS معادل میانگین سود تقسیم بر میانگین ضرر است.
مقدار RSI از طریق فرمول زیر محاسبه میشود:
[شاخص قدرت نسبی = 100 – \left( \frac{100}{1 + \frac{میانگین سود 14 روزه}{میانگین ضرر 14 روزه}} \right)]
خوشبختانه، اکثر پلتفرمهای تحلیلی به طور خودکار RSI را محاسبه کرده و در نمودار نمایش میدهند.
هنگامی که RSI بیش از 70 باشد، دارایی در ناحیه اشباع خرید قرار دارد؛ در حالی که مقدار کمتر از 30 نشان میدهد دارایی در ناحیه اشباع فروش است. اینطور، RSI بسیار بالا ممکن است نشاندهنده این باشد که زمان خروج از یک موقعیت فرا رسیده است، در حالی که RSI پایین نشاندهنده یک نقطه ورودی خوب است.
2-اندیکاتور چرخه پی pi
اندیکاتور چرخه پی Pi از ترکیب میانگین متحرک 111 روزه (111DMA) و ضرب در میانگین متحرک 350 روزه (350DMAx2) برای پیشبینی سقف قیمت بیتکوین BTC استفاده میکند.
این اندیکاتور میتواند نقاطی را شناسایی کند که با حداکثر هیجانات مثبت بازار ارتباط دارند و نشاندهندهی نزولی نزدیک است. زمانی که 111DMA به سمت بالا حرکت کرده و از خط 350DMAx2 عبور میکند، نشاندهنده این است که بیتکوین در سقف قیمت یا نزدیک به آن قرار دارد.
از نظر تاریخی، در چرخههای گذشته بیتکوین، همزمان با عبور این دو میانگین متحرک، سقف قیمت نیز شاهد بودیم.
به این ترتیب، زمانی که 111DMA از 350DMAx2 عبور کرد، نشاندهنده زمانی است که باید به فکر خروج از بازار باشید. همچنین، توصیه میشود سایر شاخصهای برتر را نیز بررسی کنید تا ببینید آیا به همین نتیجه اشاره دارند یا خیر.
3-شاخص ترس و طمع بیت کوین
شاخص ترس و طمع مقداری از 0 تا 100 را نمایش میدهد که 0 نشاندهنده وضعیت “ترس شدید” در بازار و 100 نشاندهنده “طمع شدید” است.
بطور کلی، رقم بسیار پایین نشاندهنده نزدیک شدن بازار به کف قیمت خود است، در حالی که رقم بسیار بالا نشاندهنده نزدیک شدن بازار به سقف قیمت است.
این اندیکاتور از منابع داده مختلفی اعم از نوسانات (25%)، مومنتوم بازار (25%)، شبکههای اجتماعی (15%)، نظرسنجیها (15%)، تسلط (10%) و روندها (10%) تشکیل شده است. این عوامل با هم یک امتیاز واحد را تشکیل میدهند که احساسات کلی در بازار را اندازهگیری میکند.
از نظر تاریخی، زمانی که ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال به اوج خود نزدیک شد، این شاخص به بالاترین سطح خود رسید، در حالی که وقتی بیتکوین به پایینترین حد خود نزدیک شد، شاخص به کمترین میزان رسید.
4-نمودار رنگین کمانی بیت کوین
نمودار رنگین کمانی بیت کوین همانطور که از نامش پیداست، یک نمودار با طراحی مشابه به رنگین کمان است که از یک رگرسیون لگاریتمی ساده تشکیل شده است و تحولات قیمت بیت کوین را در طول زمان به تصویر میکشد. این نمودار قیمت تاریخی بیت کوین را روی یک نمودار رنگی نشان میدهد که با نوارها احتمالی نزدیکی به سقف یا کف را نشان میدهد.
هر چه قیمت به سمت قلمرو قرمز نزدیکتر شود، احتمال دستیابی به سقف قیمت بیشتر است، در حالی که هر چه به سمت قلمرو آبی نزدیکتر شود، احتمال نزدیکتر شدن به کف قیمت بیشتر است. همانطور که مشاهده میشود، پس از ورود قیمت بیت کوین به قلمرو نارنجی و قرمز، احتمال بازگشت شدید و سریع قیمت وجود دارد.
این نمودار براساس دادههای تاریخی شکل گرفته و هیچ پایه علمی رسمی برای آن وجود ندارد. با این حال، بسیاری از تریدرها هنوز از آن برای پیشبینی قیمت بیت کوین در آینده استفاده میکنند.
نمودار رنگین کمانی میتواند برای افرادی که به دنبال تعیین نقاط ورود و خروج از بازار بیت کوین و سایر داراییهای دیجیتال مرتبط با بیت کوین هستند، یک ابزار جانبی موثر باشد.
تفاوت اوج قیمت در صرافی ها
یکی از نکات بسیار مهمی که درباره اوج قیمتی باید به آن توجه کنید این است که سقف قیمت میتواند در صرافیهای مختلف متفاوت باشد. گاهی امکان دارد معامله گران بنابردلایل مختلف یک ارز را در صرافیهای متفاوت سرمایهگذاری کنند. در این راستا باید بدانید امکان دارد هر صرافی بنابر سیاستهای به کار گرفته خود قیمتهای متفاوتی را برای ارز دیجیتال در نظر بگیرد.
برای مثال در سال ۲۰۲۱ بیت کوین یکی از سقفهای قیمتی خود را که ۴۸ هزار دلار بود برای اولین بار لمس کرد. در آن زمان اوج قیمت همان ۴۸ هزار دلار بود، اما برخی از صرافیها این قیمت را بالاتر از ۴۸ هزار دلار مشخص کردند.
به همین دلیل توصیه میکنیم که پیش از معامله حتما از قیمت تاریخی و اوج ارز دیجیتال مد نظر اطلاعات کافی به دست آورید و سپس اقدام به معامله نمایید.