در بازارهای معاملاتی، سرمایهگذاران و تریدرها همواره به دنبال روشها و استراتژیهای معاملاتی هستند که به آنها کمک کند تصمیمات هوشمندانهتری اتخاذ کنند و به سود بیشتری برسند. یکی از این استراتژیها که به عنوان یک رویکرد نوین و کارآمد در جهان مالی شناخته میشود، استراتژی معاملاتی معکوس است.
استراتژی معکوس، در برابر روشهای سنتی، با تحلیل برخلاف جهت جاری بازار و تشخیص نقاط ورود و خروج در مقابل جریان عمومی، تلاش میکند از تغییرات جهت بازار به نفع سرمایهگذاران بهرهمند شود. این رویکرد تحلیلی، به ترکیب تحلیلهای فنی و بنیادی میپردازد تا به سرمایهگذاران امکان تصمیمگیری در مورد بازارهای نوسانی همانند کریپتو را با دیدی متفاوت ارائه دهد.
در این مطلب از وبلاگ ارز هشت، قصد داریم به بررسی اصول و ابعاد استراتژی معاملاتی معکوس بپردازیم. در این بررسی به سوالات شما درباره اینکه استراتژی معکوس چیست و چه کاربردی دارد، پاسخ خواهیم داد.
معاملات معکوس چه مفهومی در بازارهای مالی دارند؟
“معامله معکوس” یک استراتژی معاملاتی در بازارهای مالی است که در آن معاملهگران به طور مستقیم مخالف جهت حرکت بازار عمل میکنند. به عبارت دیگر، آنها در مقابل جهتی که بازار در حال حرکت به سمت آن است، عمل میکنند.
استفاده از استراتژی معامله معکوس ممکن است به دلایل مختلفی از جمله زمانی که معاملهگران انتظار دارند بازار به سرعت دوران کند یا همچنین زمانی که شاخصهای فنی یا تحلیل اصولی نشان دهنده امکان تغییر جهت بازار باشند، پیاده سازی میشود.
مثال: اگر بازار در حال حرکت به سمت صعود یک دارایی باشد، اما برخی از شاخصه ها به ما بگویند که امکان تغییر روند وجود دارد، معامله گر اقدام به فروش میکند. این استراتژی با فرض اینکه بازار به زودی تغییر جهت خواهد کرد، به معاملهگر اجازه میدهد تا از نوسانات بازار سود کسب کند و این استراتژی را reversal trading مینامیم.
لطفاً توجه داشته باشید که استفاده از استراتژیهای معکوس نیازمند مطالعه دقیق بازار و داشتن دانش کافی در زمینه تحلیلهای فنی و اصولی است. همچنین، همواره ممکن است پیش بینی های ما از بازار با خطا مواجه شوند. بنابراین بهتر است، پیش از هر اقدامی ابتدا کلیه جوانب را با ابزارهای مختلف بررسی کنید و سپس به یک معامله ورود نمایید.
بازگشت قیمت در استراتژی معامله معکوس چگونه اتفاق میافتد؟
بازگشت در جهت حرکت فعلی قیمت ارز دیجیتال، سهام یا هر دارایی قابل معامله نشانگر تغییر مسیر احتمالی است. این تغییر امکان دارد به سمت افزایش یا کاهش قیمت باشد. به عبارت دیگر در یک روند صعودی، بازگشت قیمت بهصورت نزولی رخ میدهد و در یک روند نزولی نیز، بازگشت به سمت افزایش قیمت آغاز میشود. تشخیص احتمال بازگشت و استفاده از استراتژی معامله معکوس نیاز به تحلیل جاری قیمت دارایی و نه تنها به یک یا دو کندل و دوره خاص دارد.
در این نوع معاملات، اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مثل میانگین متحرک، اسیلاتورها، و ترسیم کانالهای قیمت میتوانند در تشخیص بازگشت به کمک شما بیایند. بازگشت قیمتها معمولاً در بازههای زمانی کوتاه و به صورت سریع اتفاق میافتند و هر معاملهگر بسته به سبک معاملاتی خود از بازگشتهای قیمت سود میبرد. این به این معناست که تاثیر بازگشت در تایم فریم مختلف برای هر معاملهگر متفاوت است.
مثالی از روند صعودی، ایجاد سقفهای بالاتر (Higher High / HH) و در روند نزولی، ایجاد سقفهای پایینتر (Lower High / LH) و کفهای پایینتر (Lower Low / LL) است. این روندها و بازگشتهای قیمت از طریق بررسی رفتار قیمت میتوانند تشخیص داده شوند. از میانگین متحرکها و خطوط روند نیز برای تشخیص و پیشبینی بازگشت بهرهمند شوید.
گاهی اوقات معاملهگران بازگشت و پولبک را اشتباه میگیرند. بازگشت یعنی تغییر روند قیمت یک دارایی، درحالیکه پولبک یا اصلاح یک حرکت کوتاهمدت در راستای روند فعلی است. برای مثال، پولبک در یک روند صعودی بهشکل یک کف بالاتر ظاهر میشود و زمانی این روند تغییر کند یا دچار بازگشت شود که شاهد تشکیل یک کف پایینتر باشد.
برای بهترین بهرهوری از استراتژی معامله معکوس، ابتدا تحقیقات کافی در این زمینه را انجام دهید و با تمام چالشهای این نوع معاملهگری آشنا شوید. استفاده از اندیکاتورها و تحلیلهای معتبر نیز میتواند به شما در تشخیص بازگشتهای قیمت و اجرای معاملات موفقیتآمیز کمک کند.
آیا استفاده از استراتژی معاملات معکوس در ارزهای دیجیتال امکان پذیر است؟
در یک پاسخ کوتاه به این پرسش باید بگوییم، بله، استفاده از استراتژی معاملات معکوس در ارزهای دیجیتال (Cryptocurrencies) امکانپذیر است و بسیاری از معاملهگران از این استراتژی در معاملات بهره میبرند.
در واقع با توجه به اینکه، در بازارهای ارز دیجیتال، قیمتها به شدت نوساناتی هستند و به دلیل حساسیت بالا به اخبار و تغییرات بازار، معاملهگران ممکن است از استراتژیهای معاملات معکوس بهرهمند شوند. این استراتژی زمانی میتواند موثر باشد که معاملهگران نشانه هایی از تغییر روند در بازار را میبینند.
برای اجرای استراتژی معاملات معکوس در ارزهای دیجیتال، معاملهگران ممکن است از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مانند میانگین متحرک، RSI (شاخص استحکام نرخ)، و الگوهای قیمتی استفاده کنند تا نقاط واگرایی و تغییر جهت را تشخیص دهند. همچنین، استفاده از تحلیلهای اصولی نیز میتواند در تصمیمگیری معاملهگران تأثیرگذار باشد.
ویژگی های استراتژی معاملاتی معکوس(مثبت و منفی)
در جدول ذیل توضیحاتی را درباره ویژگی های استراتژی معکوس مشاهده میکنید:
ویژگی ها | توضیحات |
---|---|
تشخیص بازگشت | این استراتژی به معاملهگران این امکان را میدهد که نقاط بازگشت در بازار را تشخیص دهند و بهصورت بهینه در زمان مناسب معاملات خود را اجرا کنند. |
استفاده از واگرایی | استراتژی معکوس میتواند از اندیکاتورهای واگرایی مانند RSI و MACD کمک بگیرد تا معاملهگران را در تشخیص نقاط تغییر روند یاری نماید. |
مقاومت در برابر نوسان | استراتژی معاملات معکوس ممکن است به معاملهگران در مقابل نوسانات و حرکتهای غیرمنتظره قیمت اطلاعات بیشتری دهد. |
انعطافپذیری | معاملهگران با استفاده از استراتژی معاملات معکوس، انعطافپذیری بیشتری در تصمیمگیری در مورد ورود یا خروج از معاملات خود دارند. |
عدم پیشبینی دقیق | تشخیص بازگشتهای قیمتی به دقت و دانش فنی زیادی نیاز دارد و گاهی اوقات ممکن است بازار به صورت ناگهانی تغییر کند که این مسئله باعث اشتباهات در تحلیل بازار شود. |
ریسک بازار | بازارهای مالی (به خصوص کریپتو) بسیار پویا و پیچیده اند و استفاده از استراتژی معکوس همواره با ریسکهای زیادی همراه است که امکان دارد به سرعت موجب ضرر شود. |
سختی تعیین نقاط تغییر | تعیین دقیق نقاط بازگشت میتواند چالشهایی داشته باشد و اگر اشتباهی اتفاق بیافتد، ممکن است منجر به ایجاد ضررهای بزرگ شود. |
تکنیکهای پیچیده |
استفاده از این استراتژی ممکن است نیاز به تسلط بر تکنیکها و اندیکاتورهای ممکن است که برای مبتدی یا عدم تجربه، چالشبرانگیز باشد |
5 قانون مهم در اجرای استراتژی معاملاتی خلاف روند
در دنیای غیر قابل پیش بینی ارزهای دیجیتال، استفاده از استراتژی سرمایهگذاری معکوس نیاز به قوانین و اصول مشخص دارد تا سرمایهگذاران بتوانند با چالشهای بازار بهصورت هوشمندانه برخورد کنند. در این راستا، پنج قانون اساسی که میتواند به سرمایهگذاران در اجرای استراتژی معکوس کمک کند را در ادامه بررسی میکنیم.
قانون اول؛ اخبار سوخته: (زمانی که یک خبر همه گیر میشود، آن را سوخته بدانید)
هنگامی که یک موضوع در رسانهها و خبرگزاریها گسترش یافت و به صورت گسترده مورد بحث قرار میگیرد، ارزش اطلاعات آن کاهش یافته و معمولاً اثرات آن در بازار تعدیل شدهاند. سرمایهگذاران باید از اخبار جاری بهطور هوشمندانه استفاده کرده و از خبرهایی که به اصطلاح سوخته هستند استفاده نکنند، چرا که نه تنها سود آور نیستند بلکه امکان دارد، ضرر آفرین هم باشند.
قانون دوم؛ گاهی بر خلاف سایرین عمل کنید: ( اگر همه در حال خرید اند، شما بفروشید و بالعکس)
استفاده از این قانون به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که در لحظههایی که بازار بهطور عمومی یک مسیر مشخص را دنبال میکند، عکس روند حرکت کرده و در صورت تغییر بلافاصله از سودهای حاصله بهره مند شوید.
قانون سوم؛ به خاطر بسپارید، هنگامی که درآمد به حباب قیمت بستگی داشته باشد، هیچکس به وجود حباب اشاره نخواهد کرد
زمانی که بازار در حال ایجاد حباب قیمت است، بسیاری از سرمایهگذاران این وضعیت را نادیده گرفته و حتی بهصورت مثبت آن را مورد حمایت قرار میدهند. این قانون بر سرمایهگذاران تأکید میکند که باید با اندکی شک و تردید نسبت به موجودیت حبابهای قیمتی نگرانی داشته باشند.
قانون چهارم؛ توصیه و سیگنال های دیگران را جدی نگیرید (شخصا بازار را تحلیل کنید.)
سرمایهگذاران باید خود را بر اساس تحلیلها و تحقیقات خودشان اعتماد کنند و تصمیمات خود را بر مبنای اطلاعات کسبشده و نه توصیهها و نظرات دیگران انجام دهند. این را به یاد داشته باشید در اکثر مواقع تحلیل های دیگران از مارکت نه تنها برای شما سود آور نخواهد بود، بلکه ضرر آفرین هم هست.
قانون پنجم؛ مسئله ای که برای شما واضح و مشخص است، شاید برای دیگران قابل درک نباشد
اگرچه دیدگاه شخصی به نظر ممکن است متفاوت و برخلاف دیگران به نظر بیاید، اما اگر اطلاعات و تحلیلها شما درست باشد ، باید به آن پایبند بمانید و از تصمیماتتان اطمینان داشته باشید. توانایی درک راهنماییهایی که برای دیگران قابل فهم نیستند، یک ویژگی ارزشمند در سرمایهگذاری معکوس است.
این پنج مورد ذکر شده را به عنوان توضیحات در نظر داشته باشید، اگر بتوانید از این موارد استفاده نمایید، بدون شک این استراتژی میتواند برای شما سودآور باشد.
سیگنال هایی که استراتژی معکوس برای معامله گر دارد چیست؟
1. مشاهده پولبکها (Pullbacks):
تغییر در روند: زمانی که یک روند قیمتی دچار تغییر مسیر میشود و بازار به سمت معکوس حرکت میکند، این ممکن است یک سیگنال مهم برای سرمایهگذارای باشد که از استراتژی معاملاتی معکوس استفاده میکنند.
2. استفاده از اندیکاتورها:
اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال: مثل میانگین متحرکها، RSI (شاخص قدرت نسبی)، MACD و سایر اندیکاتورها میتوانند به خوبی برایتان مشخص کنند که یک روند امکان تغییر را دارد یا خیر.
3. الگوهای قیمتی:
الگوهای کندل استیک: تغییر در نمودار شمعی، مانند الگوهای معکوس مثل سر و شانه ممکن است به تغییر جهت حرکت بازار اشاره کند. بنابراین زمانی که این الگوهای کندل استیکی را مشاهده کردید، احتمال تغییر روند را به صورت جدی تر بررسی کنید.
4. حمایت و مقاومت:
سطوح حمایت و مقاومت: نقاط کلیدی حمایت و مقاومت میتوانند نشاندهنده تغییر جهت حرکت بازار باشند. شکل گیری سطوح جدید حمایت یا مقاومت میتواند سیگنالی بر اجری روند معکوس باشد. پس خطوط حمایت و مقاومت را رسم کنید.
5. حرکتهای قیمتی قوی:
حرکتهای ناگهانی در قیمت: افزایش یا کاهش ناگهانی در قیمت ممکن است نشانه تغییر در روند بازار باشد.
6. حجم معاملات:
تغییر در حجم معاملات: افزایش یا کاهش حجم معاملات ممکن است نشانگر قوی شدن یا ضعف حرکت معکوس باشد.
همه این موارد ذکر شده در صورت تایید میتوانند دلالت بر ایجاد روند معکوس داشته باشند.
استفاده از استراتژی معاملاتی معکوس چه ریسک هایی را به همراه دارد؟
1. تصحیحات فراوان:(تغییر روند نباید با اصلاحات بازار اشتباه گرفته شود)
استراتژی معکوس ممکن است در مواقع تصحیحات بازار (پولبک) با مشکل روبرو شود. اگر بازار بهطور مداوم در یک جهت حرکت کند، تصحیحات ممکن است به سرعت سود را تحت تاثیر قرار دهند.
نیاز به صبر:(تغییر روند نیاز به صبر یا محرکه دارد)
معاملات معکوس نیاز به صبر طولانی مدت دارند. بازدهی به صورت سریع نیامده و احتمالاً مدتها طول خواهد کشید تا تغییر در جهت بازار اتفاق بیافتد.
3. تغییرات ناگهانی در بازار:(به دلیل رویدادهای غیر قابل پیش بینی)
حرکات ناگهانی و غیر قابل پیش بینی ممکن است به سرمایهگذاران معکوس آسیب بزند. این تغییرات امکان دارد به دلیل اخبار ناگهانی یا رخدادهای غیرمنتظره رخ دهد.
4. توانایی تحلیل صحیح:(داشتن دانش فنی برای تحلیل بازار)
نیاز به تحلیل صحیح جهت تشخیص نقاط ورود و خروج از معاملات معکوس وجود دارد. عدم دقت در تحلیل میتواند منجر به اشتباهات و زیانهای قابل توجهی شود.
5. مقاومت بازار:(فشار بازار برای جلوگیری از تغییر روند)
بازارها ممکن است به دلیل عوامل مختلفی نظیر تأثیر اخبار، رویدادهای جهانی، یا تصحیحات ناگهانی، مقاوم به تغییر جهت باشند و به مدت طولانی در یک جهت حرکت کنند.
6. نیاز به آگاهی کامل: (داشتن دانش فنی)
استفاده از استراتژی معکوس نیاز به آگاهی کامل از بازارها، ابزارهای مالی، و اندیکاتورها دارد. افترا به تحلیلهای نادرست میتواند به زیان منجر شود.
کلام پایانی:
سرمایهگذاری و ترید در بازارهای مالی دو مفهوم جدا از یکدیگرند. بنابراین هریک از این موارد، نیاز به استراتژیهای متفاوت از یکدیگر دارند و اگر این دو شیوه معاملاتی را از یکدیگر متفاوت ندانید، امکان دارد که سرمایهتان را به خطر بیاندازید و در اجرای استراتژی خود دچار سر درگمی شوید.
ما در این مطلب به بررسی استراتژی معاملاتی معکوس پرداختیم و نکات مهم پیرامون آن را نیز بررسی کردیم. اما به یاد داشته باشید که هر استراتژی ملزم به داشتن دانش فنی کافی از بازار و تحلیل درست است. بنابراین هیچ گاه بدون تحلیل کافی وارد بازارهای مالی نشوید.