بیت کوین(BTC) و اتریوم(ETH) دو ارز دیجیتالی که بیشترین سهم را در بازار رمز ارزها دارند. همواره کاربران زیادی خواستار استفاده از این دو هستند. شناخت تفاوتهای این دو ارز باعث میشود که شما مسیر بهتری را برای سرمایهگذاری انتخاب کنید. سوال اینجاست که بیت کوین آینده بهتری دارد یا اتریوم؟ در این مقاله از ارز 8 با هم پاسخ را بررسی خواهیم کرد.
بیت کوین چیست؟
در سال 2008 نخستین ارز دیجیتال رمزنگاری شده مبتنی بر فرایند بلاکچین توسط گروه ناشناس ساتوشی ناکاموتو(Satoshi Nakamoto) خلق شد. بیت کوین به کاربران اجازه میدهد پول تمام دیجیتال را خارج از کنترل تمام دولتها، بانکها و موسسههای مالی مدیریت کنند. اما این شبکه انتقال پول چطور کار میکند؟
نحوه کار بیت کوین:
دهها هزار کامپیوتر(تحت عنوان نود یا گره) در سراسر دنیا دست به دست هم دادند و شبکه بیت کوین را ساختهاند. قوانین این نتورک توسط ساتوشی ناکاموتو تعریف شده، همچنین بانک مرکزی(هر نهاد یا سازمان دیگری) نمیتواند بدون تایید همه کاربران، تغییری را در شبکه ایجاد کند. با توجه به سود سرشار و محدود بودن بیت کوین، آن را طلای دنیای ارز دیجیتال میدانند.
اتریوم چست؟
ویتالیک بوترین(Vitalik Buterin) خالق اتریوم، جوانی نابغه، که به شدت به دنیای گیم، مخصوصا بازی وارکرافت علاقهمند بود. اجرای آپدیتی از این بازی که دچار مشکل بود او را به فکر استفاده از قراردادهای هوشمند برای ساخت انواع اپلیکیشن غیر متمرکز انداخت.
قرارداد هوشمند کد کامپیوتری است که در صورت فراهم بودن شرایط مورد انتظار، عملی از قبل مشخص شده را اجرا میکند. برنامههای غیر متمرکز اتریوم در عمل از تعداد زیادی قرارداد هوشمند ساخته میشوند.
نحوه کار اتریوم:
رمز ارز اتریوم، نوعی زیرساخت مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین بوده و قابلیت اجرای برنامههای رایانهای غیرمتمرکز را دارد. غیرمتمرکز بودن اتریوم یعنی به فرد یا افراد خاصی تعلق ندارد. پس از نصب یک برنامه بر روی شبکه اتریوم هیچکس قابلیت ایجاد تغییر در آن را ندارد، حتی خود تولیدکننده!
این پلتفرم در سال ۲۰۱۴ به طور رسمی با ارز دیجیتال بومی خود به نام اتر(Ether) شروع به کار کرد هدف اتریوم از بین بردن تمامی واسطهها در مبادلات مالی و اداری است که از زمان ابداعش جایگاه ویژهای را بین کاربران پیدا کرده است و همزمان سعی در از بین بردن نقایص موجود در بیت کوین دارد.
تفاوتهای بیت کوین و اتریوم:
1) تفاوت در نوع ارز:
در ارزهای دیجیتال دو شبکه، تفاوتهایی وجود دارد به این صورت که ارز BTC(بیتکوین) معادل دیجیتالی طلا و به منظور ذخیره ارزش به کار میرود ولی ETH(اتر) برای اپلیکیشنهای شبکه اتریوم که اکثرا در حوزه دریافت و ارایه وام هستند، کاربرد دارد.
2) ماهیت تراکنش ها:
به دلیل قابلیت ایجاد کدهای قابل اجرا در قالب قراردادهایی هوشمند در اتریوم، میتوان روی بلاک چین اتریوم اپلیکیشن ساخت اما به علت پولی بودن ماهیت تراکنشهای بیتکوین در این بلاکچین امکان انجام اینکار وجود ندارد.
3) سرعت انجام تراکنشها:
در بیت کوین(BTC) سرعت ایجاد بلاک جدید در بلاکچین و انجام تراکش 10 دقیقه است در صورتیکه در اتریوم(ETH) همین عمل، 15 ثانیه طول میکشد. به طور متوسط در هر ثانیه 7 تراکنش در بین کوین و 30 تراکنش در اتریوم انجام میشود.
4) تفاوت در عرضه:
در نهایت تنها 21 میلیون واحد از بیت کوین میتواند وجود داشته باشد این در حالیست که محدودیتی برای تعداد نهایی اتریوم وجود ندارد.
5) آدرس استاندارد ارز:
ساختار آدرس کیف پولهای دو شبکه با هم متفاوت است، به این صورت که آدرسهای استاندارد بیتکوین با “BC1” و اتریوم با “OX” شروع میشود.
6)اثرات محیط زیستی:
Ethereum و Bitcoin در گذشته هر دو از مکانیزم اثبات کار(POW) استفاده میکردند که تاثیرات زیست محیطی مخربی از خود به جا میگذاشت اما اخیرا اتریوم به الگوریتم اثبات سهام( POS) مهاجرت کرده است که تاثیرات منفی بر محیط زیست را تا 99.99 درصد کاهش میدهد.
7) تفاوت در استخراج:
ارز اتریوم و بیت کوین تا اواخر شهریور 1401 برای استخراج به ماینرهای پر قدرت احتیاج داشتند که اینکار با کامپیوترهای خانگی امکانپذیر نبود، تا جاییکه Ethereum راه خود را از Bitcoin جدا کرد. در حال حاضر ارز ETH را میتوان بدون ماینر وبا نگهداری مقداری از اتر در یک کیف پول استیک کنید.
استیک ارز دیجیتال به زبان ساده یعنی قفل کردن مقداری از ارز در داخل یک آدرس مشخص.
شباهتهای بیت کوین و اتریوم:
ساختار آنها:
هر دو از فناوری بلاکچین استفاده میکنند و ارزهای بومی آنها هر دو نوعی پول غیر متمرکز هستند. به همین دلیل هیچ فرد یا سازمانی توانایی دخل و تصرف در آنها را ندارد و آنها از سانسور یا تحریم و دستکاری در امان میباشند.
مقیاس پذیری:
مقیاس پذیری ضعیف یکی دیگر از شباهتهای این دو رمز ارز است اگرچه که قرار است به زودی این مشکل بر طرف شود ولی درحال حاضر با مشکل عدم توانایی ساماندهی تعداد زیاد تراکنشها در زمان کم و بالا رفتن کارمزد در نتیجه آن، روبه رو هستند.
نقایص بیت کوین و اتریوم:
شبکه بیت کوین و اتریوم در بهترین حالت خود بین 7 تا 30 تراکنش در هر ثانیه را میتوانند انجام دهند. جالب است بدانید که ویزا یکی از محبوبترین سیستمهای پرداخت متمرکز در جهان در هرثانیه 1700 تراکنش انجام میدهد و همینطور اذعان دارد که در آینده مقیاس پذیری خود را تا 24000 تراکنش در ثانیه هم میتواند برساند.
علاوه بر این با افزایش زمان تراکش، ترافیک داخل شبکه به شدت بالا میرود و همین موضوع باعث افزایش کارمزد در شبکههای این دو رمز ارز شده. به طوریکه در بیت کوین تاکنون کارمزد 1 میلیون تومن و در اتریوم 3 میلیون را شاهد بودیم.
آینده بیت کوین و اتریوم:
بیت کوین در ابتدا به عنوان ابزاری برای مبادله پول ساخته شد، اما اکنون از هدف خود فراتر رفته و دارایی برای ذخیره ارزش محسوب میشود زیرا که از تاثیر تورم مصون باقی میماند. اتریوم نیز علاوه بر داشتن بستری برای جابهجایی پول دیجیتال، زمینه ساخت اپلیکیشن را فراهم میکند.
هر دو این رمز ارزهای دیجیتال با اختلاف در صدر بهترینهای پروژههای کریپتو هستند و آینده درخشانی در انتظار آنهاست.
نظرات